GUNUNG NUANG via Pangsun,Hulu Langat,Selangor.

Peh da lame gile aku rase aku x menaip.. hangat2 tahi ayam jugak le kot… haha…walaupon da lebih sebulan aku xtype.. meh sini aku recall balik saat2 pegi hiking aritu…

10 January 2015,Sabtu – Aku dgn Kak Aixiah meneruskan aktiviti sihat kami.. hikinggggg ❤ … this time lokasi yg dipilih adalah GUNUNG NUANG. GUNUNG NUANG ni.. bole daki sama ada melalui kawasan Janda Baik,Pahang ataupon Hulu Langat,Selangor. Kami memilih untuk mendaki melalui Lembah Pangsun,Hulu langat sbb malas nk drive jejauh… hahaha perangai….alaa..try la naik gune jalan hulu langat dulu kan.. pastu baru la naik gune jalan janda baik pulak..ye dakkkk ?

2015-01-10 10.02.11

Awal pagi yg xberapa awal sgt tu… kak aixiah dtg pick up aku di rumah,dengan bantuan incik waze..senang je smpy ke lokasi yg dicari… trimaaas bebanyak incik waze…

2015-01-10 07.27.30
selamat pagi…….. ini pekan batu 14 hulu langat

Untuk masuk mendaki di sini,mula2 kne daftar kat renjer tu RM 1.00,bukan ape. nnty jadi pape..klo naik dikatekan tidak bernasib baik ke.. naik x turun2..atleast dowang bole notice pasal mende ni kan..

mule2 masuk.. kene hadap “never ending road”kira2 5-6km.. kiri kanan hutan buluh…peh… kami byk gelak2 dan stop kat sini.. sian kak aixiah ..dtg dgn org kaki besi cmni ah… mesti kejap2 nk stop ye… ntah2 serik da beliau ngn aku.. hahaha..opsss xbaik.. fikiran negative..abaikan…

2015-01-10 08.37.56
tempat rehat dekat “never ending road”
2015-01-10 08.13.02
jalan mula2… aku dgr..xlame pastu…da berturap da skg..untunglahhh
2015-01-10 08.19.49-1
never ending road katenye… model : kak aixiah…. tgkla kiri & kanan beliau… pokok buluhhhhhh ..pasni da taw mne nk cari buluh buek lomang & moghiam buloh

Tempat rehat untuk perjalanan ‘never ending road” adalah seperti berikut :

– W1: Buluh Sembilang 4.2KM to Kem Lolo, 1.6KM to starting point

– W2: Buluh Galing 3.6KM to Kem Lolo, 2.2KM to starting point

– W3: – (tak sempat tengok)

– W4: Buluh Tumpat 2.7KM to Kem Lolo, 3.1KM to starting point

– W5: Buluh Kasap 1.7KM to Kem Lolo, 4.1KM to starting point

p/s : ini info dr kak aixiah punye blog.credited to her… macih na….

to be honest..dah byk aku lupe pasal entry kali ni..maklom la lambat update.. so klo korang nk bace full story..amatla di alu2 kn untuk menjenguk blog kak aixiah..

cumenye,yg aku ingat…kem pertama yg kami jumpe ialah KEM LOLO ..biasenye kat sini la tempat org camping..lepas tu kene hadap jalan yg..ya ampun..mencanak naik.. abesla kaki aku… baru smpy DATARAN PACAT… ok guys,kat dataran pacat ni…bile kitorang smpy je dekat situ…makhluk pacatla yg pertama2 dtg menyapa kitorang.. mujur bukan aku.. tp kak aixiah…sob sob.. scary abes aku rse..ceh.. ckp suke hiking2 tp takut pacat.. ulat bulu bagai.. omg jgn sebut da mende2 tu…

2015-01-10 13.11.59
beliau yg ‘mencium’ kak aixiah hgga sedikit berdarah hahaha
2015-01-10 10.21.50
aku namakan… pondok dekat empangan… dekat ngn kem lolo ni..disini la kami berteduh time hujan turun….
2015-01-10 10.23.35
omg..love this love thissss
2015-01-10 10.23.47
aku xtaw mende ape tu… tp kunci tuk bukak empangan kot..eh ??

Puncak gunung nuang ni ialah kem pengasih..bak kate hikers2 yg lagi oatai kat situ..katanya jalan lebih susah & berdasarkn speed kami kira2 2 jam lagi bau nk smpy ke situ… aku dgn kaki injured ni.. mmg xnaik dala..xnk pkse diri..enough yana… hahaha..dan buat pengetahuan semua… kite kne kua dr gunung nuang tu before jam 6pm ok.. so kitorang  takkkk nk la amek risiko…

2015-01-11 11.45.41
ni bukan never ending road….. tp lepas kem lolo nk ke dataran pacat hahaha

mendaki gunung nuang ni… mmg banyak kne lintas anak sungai…xsilap aku 5 anak sunai rase… kak aixiah…pki kasut adidas kg..untungla.. aku pki kasut sport baise..mmg lencunnn la..nk wat cmne..smlm g carik tp xde size sbb kaki aku kecik nau… biase sie 4 or 5 je aku pki..sadis…. budak gemok kaki kecik.

2015-01-10 13.10.05
trademark gunung nuang
2015-01-11 11.42.06
aku….never ending road …….. credited to kak aixiah
2015-01-11 11.42.10 - Copy
lintasan sungai yg pertama
2015-01-11 11.42.11 - Copy
kami & vitamin e..ahaks
2015-01-11 11.42.19 - Copy
aku..kem pacat…dataran pacat
2015-01-11 11.46.24 - Copy
ade yg jalan die mcm ni….
2015-01-11 12.07.13 - Copy
gigih nak balik… credited gambar to kak aixiah
2015-01-10 13.09.55 - Copy
hoyeah… gamabr aku kat sini… muhhaha
2015-01-11 11.46.45 - Copy
hujan derrrr

owh ya… sebelum aku lupe… gunung nuang ni pemisah antara negeri pahang & negeri selangor ok..dan kat sini ade 1 empangan..klo xsilap aku..mase krisis air aritu…kerajan pahang menyalurkn air tuk negeri selangor melalui empangan ni la dy..

lepas kami selesai berehat di dataran pacat… kami decided untuk balik..tapiiiiiiiiii kan… time nk balik tibe2 ujan… omg… dah la baju ujan tertinggal dlm kete..sob sob sob…kami terpkse tunggu hujan reda sket abru la bergerak balik semula… hahaha tp siyesly… kami smpy d kereta ketika tu da petang.. jam berapa aku xingt mybe jam 6 mcm tu kot…bile turun.. husband aku call pki facebook..dy bising sbb aku xturun2 dr td..xcall ape.. eh dalam hutan mne ade line… adoila…ape pon maaf sebab buat awak risau k… husband aku kalau bebel..aku pon kalah..huish…

maaf buat kak aixiah sbb xsempat naik smpy puncak..xpenah lagi hiking xsmpy puncak..yela sebelum hiking hok sng2 je… moga ade rezeki ..next time kite daki smpy puncak yea…

Advertisements

3 thoughts on “GUNUNG NUANG via Pangsun,Hulu Langat,Selangor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s