Koh Samui via Surat Thani

5 June 2015, Jumaat – Entry kali ni adalah hasil yang terperap lame dalam kepale hotak aku yg sebelum ni aku cukup malas nk update ( ade satu ketika aku mmg jadi pemalas tahap gaban nk menaip di blog ni,hangat2 tahi ayam je memule tu haha ).

Surat Thani,Thailand menjadi pilihan untuk short escape aku kali ni. Lokasi utama kami ialah Koh Samui. “Koh” dalam bahasa Thai bermaksud pulau yea kawan2. Beberape mggu sebelum tu, aku mmg selalu usha promo kat Air Asia. tp time murah xbeli pon., sbb xde geng nk g berjalan. Niat hati nk pegi sensorang tp Amy mmg xkasi green light ah. apakan daya, klo bujang dulu… dah lame aku buat, skrg ni kenalah ikot ckp incik husband kan..

1
sile tgk..ade icon senyum tu.. di kawasan tu lah kami stay..dekat mae nam & bo phut, tempat tumpuan aku letak star, dekat chaweng.

Last minute, Rabu,3 June baru aku purchase flight ticket ke sane. Harga dy jgn ckplah. bagi aku mmg mahal.. MYR 300++ per pax (return). Alkisahnya,aku mmg xde plan nk g memane, tapi tibe2 kawan aku, Siti Hasmah whatsapp ajak pegi Koh Samui. Walaopon ralat gak sbb harga dah mahal tp sbb aku ni kaki berjalan, so xpelah sebat je la, lagipon birthday si Hasmah ni 9 June. Kire mcm kasik chance ah. hehe… So, kami berdue pon mmg pegi hentam sajelah pegi sane.hoho

Flight kami, AK838 boarding jam 12.00 tghri waktu Malaysia, dan tiba jam 12.30 tghri waktu Thailand. ( Thailand ni cepat sejam je dr Malaysia). Memandangkan aku ni kedekut sket dan sebab duti abes banyak kat harga ticket, so nan hado la nk beli meal dlm flight tu. Naik2 flight, sumbat mp3 terus tido. Gituu.. hahaha

Masa kami pegi ni, Air Asia masih belum bukak route untuk ke Koh Samui lagi, tp mase aku type entry ni da ade dah,so senang korang nk g pasni. hehe.. Korang bole je klo nk turun kat airport Samui tp korang kene naik fireflyz la. Aku xnaik fireflyz sbb die kena naik di Subang Airport, so mmg bukan pilihan aku, plus mase tu harga ticket yg ditawarkan adalah lebih mahal berbanding Air Asia.

12
first, lemme take a selfie… ahaks

Cara pilihan aku ialah, sampai je Airport Surat Thani, terus beli ticket bas ke Jetty Donsak dan seterusnya naik ferry ke Samui pulak. ( flight- bas- ferry ). Sejujurnya, aku lebih suka kan route mcm ni drpd naik flight je, maybe sbb bole rase mcm2 pengangkutan gamaknya.

Ada 2 syarikat yang handle perkhdimatan ni :

  1. Raja Ferry Port
  2. Seatran Discovery Company Limited.

p/s: aku amek Seatran sbb hasil google lebih mudah dan rating di trip advisor jugak cun. Tapi harga same je sebenarnye, dan dekat2 je.

Bas dah memang tunggu di luar airport, so kami naik bas tu untuk menuju ke Jetty Donsak. Perjalanan mengambil mase kire-kire 1.30 jam- 2 jam untuk tiba. Setibanya di Jetty Donsak, dah ade ferry yg menunggu. Besar jugak dan selesa je. Ade ruangan untuk tempat aircond dana de kerusi luar untuk sesape yg nak menghayati bayu laut. Kami memilih untuk duduk di luar sbb mase tu teruja lagi uols. hahaha Kerusi luar tu kerusi kayu yea kawan2. Sama seperti mase perjalanan naik bas tadi, naik ferry ni pon kire-kire 1.30 hingga ke 2 jam jugak.

p/s: Maaf xde gmabar sbb aku lupe dan masih belum datang mood nk ambil gmbar, semua dalam ni adelah gmbar dr iphone aku je, mase type entry ni baru aku ingt, aku belum ambil gmbr kami ke Koh Samui ni dari cik Hasmah, hahaha.. lupe dah aih…

Setibanya di jetty Koh Samui, kami bergerak mengikut mencari driver yang dah sedia ditetapkan. Ini sudah termasuk dalam package Bas,Ferry dan Driver Taxi (return) yg kami beli dari Seatran Discovery.

Hotel yg kami duduk terletak di Mae Nam Beach. Pusat tumpuan di sini ialah Chaweng. Dan percayelah mmg banyak umat manusia stay di Chaweng sbb Chaweng ni happening.Berbeza dgn ajku ngn Hasmah, nak2 Hasmah xbape suke tempat yg happening dan pulak kami stay di sini untuk jangka mase yg sgt pendek. 3d 2n shja. Aku ni universal, mane2 pon bole haha.. So aku booked 2 malam di Escape Beach Resort. Mengadap pantai. Aku rase baru lagi kot hotel ni. Keseluruhannya ok, kecuali nk masuk tu sedikit kedalam lah. Tp harga yg aku dpt mmg murah la.

Meh mak jemah payung gambar hotel kitorang, Escape Beach Resort.

Sampai je kat hotel, relax2 kejap dan kami sewa motor dgn pihak hotel je, senang. Aku xde lesen motor. Sejak accident mmg gigil nk bawak motor. Tak penah bawak sejak tahun 2006 rase. Tahun ni da 2015 kau. Hasmah ckp dy pandai bawak, then ok lah.. tp aku rse aku bawak better lagi sbb dy pon xde lesen motor hahaha.. men sebat jek…haha.. Malamnya pusing carik kedai muslim,last2 pusing2 dekat je, sbb nmpk ade org pki tudung tgh mkn dalam tu.. and guess what ? org Malaysia jugak tu. Kedai ni sebelah pharmacy dekat jalan nk masuk je hotel kitowang je.

Pemiliknya,laki bini bole ckp bahasa Malaysia.. tibe2 aku rase mcm aku kat Malaysia..haha… berangan je order ckp mat salleh..muamuahmuah.. Owner ni ngn bini dy baru je setahun lebih balik ke Thailand, sebelum ni dorang bukak kedai makan di area Kota Damansara xsilap selama 8 tahun..Ini ape yg dorang kabarlah, tapi dorang bukan asal di Samui, Dorang asal Pattani. Mmg kedua2 mlm aku mkn sini je, sedap oh.. due2 mlm kne RM 28.00 haha.. tp order tomyam, telur mate,sayur dan side dishes ade satu, air buah.. makan untuk 2 org. standartlah ..bagi aku ok je klo masakan sedap hahaha.

Lepas tu pegi ke Chaweng, meriah nampaknya. Aku dgn Hasmah pusing2 carik money changer sbb Hasmah ni dah sampai baru kabo, Dy tukar MYR 100 je..sbb dah bayar package dgn Seatran td, makan lagi so duit agak susut. So nak xnak kenalah carik, mase aku pegi tanye rate, Hasmah duduk di motor. Tiba-tiba motor terbalik ats dy. arghhh!!! sudah.. kau buat cmne Hasmah syg oii.. terus dy xmo tukar duit kat situ sbb malu..

13
the signboard

Then aku pegi money changer lain, dan tlg tukarkan untuk dy. Aku agk gusar sbb tu motor baru. Dan receptionist ade ckp, kalau calar ke ape ke.. ade extra charge.. haha.. tp xpela bende nak jadi, kaki Hasmah plak Bengkak nau2. Kami slow2 jalan dan cari package untuk dibuat esok. Nak amek package ke Koh Tao dan Koh Nang Yuan. Mula2 ingt nak ke Koh Pahngan sekali tapi mase xsempatlah.

6 June 2015,Sabtu – Pagi2 dalam pukul 7.30, ade taxi dtg pickup kami untuk tour harini.  Dah la tour harini sampai pukul 3 rasenye. Memandangkan memang kami bergantung pada tour je hari ni, so aku umbrellakan gambar jelah yea.

Satu aku nk cakap, berbanding Krabi. Samui is way better. Package Phi Phi Island ke 4 Island di Krabi tu, maybe terlalu komersial sgt kot. Lautnye xsecantik sini, Sekali lagi maaf sebab ini pendapat peribadi aku.

koh nangyuan & koh tao
koh nangyuan & koh tao
koh nangyuan & koh tao
koh nangyuan & koh tao
koh nangyuan & koh tao
koh nangyuan & koh tao

Mase dekat Koh Tao dan Koh Nangyuan, nk tgk view yang superb pasal 2 buah pulau ni korang kena hike up sikit. Aku mmg hiking sorang2, yang lain berpasangan or berkumpulan sbb Hasmah sakit kaki, so dy tunggu di bawah. Dah la tgh panas terik, kat pulau pulak. Aku rela sbb aku mmg nk amek sndri gmbr yang kenonon superb tu..hahaha…. Mendaki xlame dalam 30-45 mins. Kalau laju lari2 maybe kurang dr 30 mins la..

air dy kaler biru... di malaysia air kaler hijau2 hoho
air dy kaler biru… di malaysia air kaler hijau2 hoho
see, cube uols tgk air dy..crystal clear weyh... tp kawasan ni org xmndi , ni ape ntah name pulau. kitowang dtg lunch kat sini.. tp samui mmg superb.
see, cube uols tgk air dy..crystal clear weyh… tp kawasan ni org xmndi , ni ape ntah name pulau. kitowang dtg lunch kat sini.. tp samui mmg superb.
siti hasmah
siti hasmah

Sepanjang aku kat sini, aku jumpe hanya 5 org je org Malaysia, 2 org perempuan yg makan di kedai tomyam semalam, sempat la borak sket ngn dorang. 2 org lain pasangan lovebirds, baru kawen rasenye sbb inai masih merah. Honeymoon le tu.. Laki bini ni aku jumpe kat Koh Tao, jumpe kat pulau tu lah tp dy bukan ahli dalam group tour kami. Sorang lagi ialah Hasmah, teman travel aku.. so jadikle 5 org.

Malamnya kami dinner di kedai yg same mcm semalam dan lepas tu pusing2 Chaweng dan beli souvenir sket. Maafla sbb aku pegi dgn budget ketat. Aku cume beli 3 magnetic fridge. Untuk uma aku, uma mak aku ( mak aku peminat tegar magnetic frigde) dan mak mentua aku. Hasmah beli pon ade lah sikit. Untuk diri sendiri dan husband, ape pon tak beli.

Sampai di hotel, kami serahkan motor sbb kne checkout jam 6.00am kau. Sebab flight pukul 1.00pm. Mase nk serahkan motor aku mmg cuak, Hasmah lagikla. Dy rabe abes motor tu..wakaka.. Act mmg ade satu calar. Aku ngn Hasmah mmg perasan kesan tu. Tp Allah syg memberi ihsan pade kami, mamat receptionist tu xsentuh pon dekat kawasan yg calar tu.

Lupe nk kabo, kami sewa motor 1 hari 1 mlm.. tp terlbih dlm 4 jam. so dy kire 2 hari 2 mlm gakl. Mintak separuh pon xdapek. Hasmah da abes langsung duit. Nak taknak aku le sorang kuarkan sbb aku ade balance. Takpelah deknon.. birthday kau lagi 3 hari.. hahaha..

Sebelum masuk tidur, kami ade mention kami akn early checkout. Pukul 6.00 am. So breakfast xsempat lah sbb breakfast start pukul 7.00am. Jadi pihak hotel akan tapaukan untuk kami. Since kami muslim, jadi dy berikan makanan vegiterian lah. Baiknye.

7 June 2015, Ahad – 6.00 am checkout.Perjalanan kira-kira 30- 45 mins dari hotel ke jetty Koh Samui ni, lepas tu naik ferry semula untuk ke Jetty Dongsak. Kali ni kami lepak tempata de aircond. Aku nk layan tdo. Sbb aktiviti kami mmg pack abes. Mengantok oiii.

Kat atas jetty ni, ade bilik khas untuk massage, lepas tu ade kedai runcit kecil jugak yg jual mineral water, jajan2 mcm tuh la. Tak kuase lah aku nk layan semua tu.. Aku lebih rela melayan tidur haha.

Lepas tu kire-kire jam 9.00 am kami sampai di Jetty Dongsak, dan seterusnya kena carik bas untuk ke airport. Kesane kemari tanye, bas kami tiba agak lewat. Lebih dari setengah jam gakla lewatnya. Aku risau gak, harap-harap tak tertinggal flight ke ape.

Alhamdulillah, lebih kurang jam 11.40 am macam tu, kami sampai di Airport Surat Thani. Tapi airport tu kan kecik je, org ramai, kaunter imigration tak banyak.Jenuh gakla beratur. Orang memang ramai kaunter bukak ade 3 je.. aku buang mase beratur kat sini je lebih dari 30mins. Takpelah, da nk balik KL da pon. Lagipon bende ni semua pengalaman kan, kalau tidak aku terperap kat umah, men game xpon makan tido je..hahaha tak senonoh kan.

15
salah satu sebab nape aku terbang kali ni dan nape aku suke terbang ke Thailand… phew menangisssss

Sementare tunggu flight untuk balik ke KL, aku jalan2 sekitar airpot sbb aku ade balance thai bath lagik, memule pk nk ngabeskan je thai bath tu. So kekdahnye, beli lah aku sebungkus kacang ape ntah, sedap oiiii. Tapi dah beli dlm airport kompom harga lagi mahal, klo kat luar murah sket rasenye. Tapi..tapi aku xngabeskan semua duit Thai Bath aku sbb aku taw jenis aku , aku mesti dtg semula Thailand sama ada dlm jangka masa cepat atau lambat, so baiklah aku simpan je balance Thai Bath ni, next trip bole gune lagi hehehe.

Kami boarding jam 1.00 pm waktu Thailand dan tiba jam 3.35 pm waktu Malaysia, sampai di KLIA2 kawan Hasmah datang pickup tamatlah sudah trip pendek aku ni. Memang penat seyy..

14
mak jemah payung gmbo ikan tangkap gune ipong je dari atas bot. phew… jatuh cintak lagikkkk

Jika di izinkan Allah, aku mmg akn datang lagi Samui ni sbb mmg aku puas hati di sini, tambahan pulak aku xsempat explore byk tempat kat sini.Koh Pahngan pon xsampai.

p/s: mase aku tgh type entry ni aku baru balik dr Pangkor 2 hari lepas. Macam excited plak nk type pasal Pangkor. hahaha.. tapi bilenye nk type xtahu le..

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s