Pulau Pangkor, Perak

Pulau-Pangkor-Sunset
misi mencari sunset pangkor secantik ini sebenarnya

10 0ktober 2015, Sabtu- Jam 5.00 am  lebih kurang, Kak Aixiah, bertemankan housematenye, Kak Zura dan Kak Akma sampai di rumah aku. Kami akan bergerak ke Perak untuk short vacation di Pulau Pangkor. Actually, kami plan untuk ronda-ronda Perak, tp Kak Aixiah ade tanye pasal water activity, then aku ckp la… klo di Perak, harusla ke Pangkor klo nk buat water activity. Then kami pon google dan berjaya dapatkan package yang agak murah untuk trip Pangkor ni. (bape banyak then laaa).. ^_^

20151105221655
aku sertakan itinerary package yg kami amek. Korang klo nak, bole refer kat iti ni dan contact la “Nurul”, sekali name customer ade Nurul jugak haha..

Trip Pangkor ni sebenarnye trip super jimat dan kami pergi berempat. Perjalanan smooth je sehinggalah… jeng jeng jeng, ketika kami sampai di kawasan Tanjung Malim- Behrang ( melalui PLUS ) tibe2 sebuah kereta peronda polis menghalang laluan..oii tengah highway ok…. kami punye la bengang, yelah kuar awal2 pagi xnak ade jem ke ape kan.. tp kite sebagai manusia hanya mampu merancang sahaja.

 

 

 

 

Rupenye ade kemalangan berlaku,mule2 ingtkan jalan ditutup dari kedua2 arah sbb ade yg nk buat filem ke ape…ceh… baru nk marah lah kan.. rupenye, ade kemalangan. Ia baru je berlaku. Kalau kami xsinggah solat subuh di Rawang td, maybe kami akn terserempak dgn kemalangan tu. Ade hikmahnya.

It’s Saturday dan masih awal pagi, mase tu masih jam 6 lebih (am). Ko rse nk jem ke ? Tp kan da kabo, tu bukan kekuasaan kite nk tentukan ape yg jadi. Okkk.. kami dilencong ke ke Tanjung Malim dan menggunakan jalan dalam. Mase tu mmg pakai waze dan signboard. Kalau nk di ikotkan,kami akan terus exit Bidor sbb nk ke Lumut. Tp jam masih awal. Alang-alang mase tu dah sampai Teluk Intan (name lamenye, Teluk Anson)… Ape lagi ? Leaning Tower of Malaysia laa…. Cekidaut gaizz…

DCIM100GOPROG0053202.

Memang xde org lagi kat Menara Condong tu sbb pagi2 lagi. Kami slumber tanpe beli coupon parking ke ape.. yelah.. mne la nk tahu.. pagi2 lagi lak tu.. matahari belum kua lagi taw. Kami park dgn bahagianya. Mase tengah syiok amek gmbar ade pakcik penguatkuase dtg nk saman kete Kak aixiah, hahahahaha.. aku gelak dulu… jahat kan.. cepat2 kami pegi dan ckp kami xtahu dna dah nk blah da.. pheww…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
info Leaning Tower

Menara Condong ni nampak tegak je pon. Org ckp bole rse kecondongannye bile da naik ke atas.. Ah malas lah den nk memanjat pepagi ni. Hahaha.. aku syiok sbb bile amek gmbr kat sini.. sunrise nmpk dr celah menara ni. Tu je.. Pastu kami teruskan perjalanan ke Lumut.

 

 

Sampai di Lumut, kami park kereta di Tempat Parking Bertingkat milik Majlis Perbandaran Manjung kot. Sebab difahamkan disinilah paling murah kalau nk parking lelame. Sampai di Jeti Lumut, kami terus ke kaunter number 2, amek ticket. Ticket kami ialah open ticket. Ticket ni kne simpan, dy mmg akn koyak sebelah tp nnty time nk balik akan gune ticket yg same. Kalau ilangkan sile beli baru RM10 (return). Tp xde jual sehale, so mmg kne jage bebaiklah.

DCIM103GOPRO
Selfie/Groufie time. Location : Jetty Lumut

Mase ade byk lagi sebelum nak naik feri, Kak Akma jage bag sume. Aku,kak aixiah & kak zura pegi tapau makanan sbb dah lapar dan risau makanan kat Pangkor kang mahal.Tadi kami bekpes dalam kete je mkn fries, sosej dan bebola sotong yg aku goreng dan sediakan dari rumah, Kak akma ade bawah roti kosong. Hahahaha.. mcm mak2 x aku ni ? Maybe sbb aku pk nk super jimat kot. hahaha..

Di atas feri, aktiviti selfie/wefie adalah perkara wajibulghunnah.

Sampai je di jetty Pulau Pangkor, ( kami turun di Jetty ke 2 yea). Owner Seagull (tempat yg kami bakal stay yg pickup kami dr jetty). Naik kete saga lame, phew risau plaka ku sbb keadaan jalan di Pangkor tu haha.. siap boleh siap ter- reverse lagi mase tgh naik bukit hahaha.. lawak2…  Sampai je di Seagull,tempat dy kedalam sket berbanding yg lain. Bilik kami ade 2 katil queen. Aku tido ngn kak Akma, Kak aixiah pulak dengan kak zura. Ok, sesampainye di dibilik, terus bukak bungkusan tapau dan makan time. Lapar weyh!

IMG_20151010_114405
Welcome To Pangkor!
DCIM103GOPRO
mujur kak Akma ade selfie depan Seagull. Ni mmg betul2 budget punye penginapan. Tp dont worry. ade aircond dan kipas.. hahaha

Right after that, kami tukar baju dan berjalan ke Teluk Nipah  kawasan utama di Pangkor tuk buat sume aktiviti laut). Kami di bawa ke Pulau Giam tuk snorkeling. Air kat Pangkor ni xsecantik dan sejernih Perhentian atau Tioman ye kawan2 sbb ia terletak di kawasan Selat Melaka, selat paling kotor didunia. Perhentian dan Tioman tu terletak di Laut China Selatan ye.

 

Sebelum snorkeling, kami dibawa meninjau kawasan sekitar Pangkor. Menurut adik yg bawak kami untuk pegi snorkeling tu, ade few batu membentuk beberape haiwan seperti buaya dan penyu. Korang tengoklah sendiri yea. Btw, hebat imaginasi penduduk Pangkor ni. Kalau adik tu xckp bentuk ape, memang xperasanlah aku.

Selam punye selam xnampak ape. haha ikan tu ade tu ade tp xbape jelas. Kulit aku ni sensitif nau, abes jadi merah muka aku dan pedih haha. Lame xlame lah snorkelingnye, bosan da sebab tempat xbest. Batu lak tajam2, stress aku.

DCIM103GOPRO
amek pki gopro, korang ade nampak ikan x dalam ni. ADE.. tapi kurang jelas.. haa mcm ni lah pandangan bile time snorkeling tu. hohohoh

Lepas tu kami balik ke pantai dan meneruskan aktiviti kami, berkayak. AWWW.. this is my favourite! Padahal xdelah kayak jejauh takut lenguh badan dan tangan. Aku ngn Kak Akma happening gile. asek gelak-gelak je sepanjang mase. Tak de ah nk kayak sgt nau. Kak zura mule2 xnak kayak sbb takut, tp xknlah kak aixiah nk kayak sensorang kan. So jadiklah Kak Aixiah guru kayak super fast buat kak zura sampai kami berjaya amek gmbr trbaik tuk trip ni hahaha.

DCIM103GOPRO
peneman tuk kayak, kak Akma. Xbole belah. kami asek ketawe je sepanjang kayak.. kayak xdela hebat mane.. enjoy gelak je lebih.. hahaha

Niat hati nak snap sunset yg lawa di Pangkor. Petang tu sebelum matahari turun dan terbenam nmpk lagi kelibatnya, tup tup dah nak sunset harammm… langsung tak nampak sunset ke matahari ke.Jerebu gile kot. Sedih dan kuciwa jiwa lara.

 

 

 

DCIM103GOPRO
Gambar Terbaik Kami untuk trip ini .. ^_^

Malamnya,kami makan malam di gerai2 di Teluk Nipah, aku makan laksa dan rojak. Sambil lah jalan cari sedikit souvenir tuk diri sendri mungkin.Hoho..Lepas tu maybe sebab berubah tempat, aku tgk org lain dah tdo. Aku terkebil-kebil mate sampai dekat nak Subuh baru aku terlelap. Kang siang dah nk gerak balik KL woi.

Bangun pagi, siap2 nk g bekpes. Singgah tgk bird feeding. Tapi burung bukan sebarang burung taw. its Hornbill.. Lepas tu mkn nasi lemak di Pulau Pangkor. Aku amek nasi lemak bese je. xsedap..xtaw ape yg di lemak kan dlm nasi tu, dan MAHAL opkos…blurghh… maghah ni maghah…

Sebelum pulang, kami round island gune van, melihat kawasan di sekitar Pangkor ni seperti ;

Kilang Keropok Ikan, Galeri Pangkor, Mini Tembok Besar China (betul2 mini taw), Batu Bersurat, Kota Belanda dan seterusnya ke jetty Pangkor. Tamat sudah percutian di Pulau Pangkor. Mujur 2d1n je.. Kalau lebih, den rase x berbaloi.

IMG_20151011_140131
cik rokiah jamilah bukak kedai hasil laut di lumur chu ols.. hahaha perasan jap

Sesampainya di Jetty Lumut atau sekitar kawasan Lumut Waterfront, kami singgah lepak lunch di gerai yang kami tapau smlm. Sedap memuji dan memenuhkan perut dan tekak, tetibe dalam mee kari Kak Aixiah ade lalat kering yg nyata dah dimasak bersame mee kari tersebut. Ceh, reject terus kedai ni!

Otw balik, aku guide jalan, gune jalan Lumut- Ipoh tapi xdelah sampai kuar Ipoh, kami exit Tol Gopeng. Terharu dan berbanyak terima kasih buat kakak2 bertiga, sebab sanggup u-turn sikit dan buatkan aku throwback kat UITM Seri Iskandar, tempat jatuh bangun sendiri dulu. ( aku ex-student AP117,fspu) sini dulu. Tapi xde lah masuk smpy kedalam sbb nk kejar mase, just amek gmbr kat tasik depan uitm tu je hahaha.

IMG_20151011_151326
tasik depan uitm perak. nampak tu signboardnye ? ohhh rindu time study disini dulu.
20151103190656 (1)
acara selfie . groufie itu wajib dimana2 je

Melalui jalan Batu Gajah- Gopeng untuk ke Kellie Castle. Menggamit memory sungguh kawasan ni sume.  Rokiah Jamilah terkenang kekasih lame la pulak.wakakaka.. aippps…tampar laju2 kang memory itu sume.

Di Kellie Castlle,ini merupakan kali ke 4 ke 5 ke keberape aku xtahulah akan ketibaan aku disini hahahaha. Acara selfie/wefie diteruskan.

DCIM100GOPROG0173305.
gambar wajib depan Kellie’s Castle

Lepas tu terus exit Gopeng balik KL. Peh jammed x hingat, sepanjang trip ni kami pegi dgn kete Kak Aixiah & beliaulah driver sepanjang trip, cuma waktu balik je aku amek alih, tu pon dari Tapah sampai ke rumah aku. Trip berkhir jam 9.++ untuk aku dan pukul 10.00 pm buat kakak bertiga.(aku malas dah nk type name satu2).

Jumlah kerugian untuk trip ini adalah :

  • Tol Sungai Buluh : MYR 7.90
  • Tol Bidor : MYR 6.70
  • Parking Lumut : MYR 16.80
  • Minyak : MYR 90.00
  • Tol Gopeng -Subang : MYR 22.50
  • Jumlah dia atas, dicampur semua dan di bahagikan 4 ( sebab 4 org kan ) so sorang jatuh MYR 36.00
  • Harga package : MYR 140 / pax
  • Ticket masuk ke Kellie Castle : MYR 5.00 / pax

Jadilah, MYR 181.00 ( makan xtermasuk sbb makan mmg sndri, aku xjimat sgt dah bab mkn sbb beli mcm2, mkn banyak pulak tu haha. tapi rasenye mahal2 pon jatuh dalam MYR 50 lah lebih kurang ).

Tak dilupekan, jasa cik Putih yang sudi membantu kami menjayakan trip ini. Tanpa beliau pasti kami da jalan kaki dr KL sampai ke Lumut. haha.. muahciked..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
cik Putih milik kak Aixiah

 

OKEHHHHH !!!  Terima kasih semua sebab buat short escape ni best! Next time bole repeat lagi. haha ^_

p/s: aku amek idea kak Aixiah sbb gambar ni dari perlbagai sumber,ade camera si A la.. si B la.. si C dan seterusnye, terus letak milik siapakah gadis itu.. eh takk.. gambar2 itu.

Aku nak gitaw, aku type entry ni dah lame. Mule-mule je excited,pastu peram…malas nk pilih gambar kekdahnye.. hahaha..Mahapkan saye.

Advertisements

2 thoughts on “Pulau Pangkor, Perak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s